25 ANYS D'HAVANERA 1820

Maig 2018

El 2018 s’acompleixen 25 anys de l’estrena – el maig de 1993 - d’HAVANERA 1820, pel·lícula i sèrie de televisió de 4 episodis rodada l’any 1992 a Catalunya, Cuba i Portugal, que parla del tràfic d’esclaus entre Catalunya i Cuba durant el segle XIX, un comerç perfectament legal durant molt temps, però no per això digne de ser lloable. El tràfic d’esclaus, practicat per nombroses i molt reconegudes famílies de la burgesia catalana de l’època, va servir per enriquir-los notablement i també va influir notablement en l’economia, la societat i la cultura . molts d’ells van ser mecenes d’artistes i creadors – catalanes d’aquells anys... però era a base d’embrutar-se les mans en negocis altament reprobables.

Amb guió de Jaume Cabré, Jaume Fuster, Antoni Verdaguer i Vicenç Villatoro – el mateix equip que anteriorment, el 1990, havia adaptat al cinema la novel·la “La teranyina” de Jaume Cabré -, està protagonitzada en els principals personatges per Aitana Sánchez-Gijón, Abel Folk, Fernando Guillén Cuervo, Jordi Dauder, Assumpta Serna, Patrick Bauchau, Fernando Guillén, Xabier Elorriaga, Àngels Moll i els cubans Ikay Romay i Arístides Bringues.

Amb motiu d’aquest 25è aniversari s’ha remasteritzat, projectat en diversos llocs, emès per televisió i editat en DVD - Cameo - per primera vegada la minisèrie televisiva de 4 episodis d’una hora. Fins ara totes les edicions anteriors ja fos en vídeo o en DVD havien estat de la versió pel·lícula, per aquest motiu s’ha volgut recuperar i editar la versió completa i no en la versió reduïda que es va fer pel cinema.

Hi ha el projecte també de traslladar aquesta celebració fent diverses projeccions a Cuba, a localitats com La Havana, Trinidad o San Antonio de los Baños, on es va rodar, entre altres llocs.